Leg je menukaart op de rooster!

Bron: persbericht_Nieuwe menu engineering tool van Guidea

17 april 2019

Guidea, het kenniscentrum toerisme en horeca, lanceerde eerder de gratis online tool ’foodcost berekening’. Met deze tool bepaal je de juiste kostprijs en verkoopprijs van je gerecht of drankje. Nu gaan ze nog een stap verder met hun nieuwe ‘menu engineering’ tool. Als professionele horecaondernemer helpt menu engineering je bij het verbeteren van je menukaart. Niet al je gerechten verkopen even goed. Niet al je gerechten zijn even rendabel. Vandaar deze tool.

De voordelen van menu engineering:

  • Met een minimum aan gegevens (kostprijs, verkoopprijs en verkochte aantallen) bekom je een maximaal resultaat (menu engineering schema en analyse van je prijzen). Geef je nieuwe gegevens in, dan veranderen je resultaten meteen mee.
  • Via het menu engineering schema geef je elk gerecht een label: hardloper, winnaar, verliezer of slaper. Per label krijg je tips om je gerecht aan te passen.
  •  De tool berekent alles voor jou.  Je resultaten krijg je visueel voorgesteld via het menu engineering schema en de dashboards met kleurcodes.

Tip:
Start vanuit het voorbeeld ‘Herfstkaart 2018' en ontdek snel wat je met de tool kan doen. Per tabblad is er informatie die je vooruit helpt.  

Wat mag je verwachten?

Stap 1: Verzamel je data

Verzamel de prijs- en verkoopgegevens van de gerechten of dranken op je kaart over een zelfgekozen periode. Het gaat hier om de kost- en verkoopprijs van je gerechten én om de verkochte aantallen. Je voert de analyse uit binnen één productgroep (bv. voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, frisdranken, etc.). Op die manier vergelijk je gelijkaardige gerechten of dranken met elkaar.

Gebruik je al onze foodcost berekening?

Importeer dan je gerechten rechtstreeks hieruit. Zo hoef je per gerecht enkel de verkochte aantallen in te vullen.

Stap 2: Bekijk je resultaten

Menu engineering schema

In dit schema krijg je te zien in welk kwadrant je gerechten zich bevinden. Beweeg met je muis over het schema. Klik onder het schema de verschillende types aan. Zo geeft de tool je onmiddellijk al een aantal acties mee.

Analyse van je prijzen

De tool reikt je ook tips aan voor je prijzen. Deze tips zijn gebaseerd op de Omnes principes.

  • Spreiding van het gamma: Is het verschil tussen je laagste en hoogste prijs klein genoeg om de gerechten als één groep te blijven aanzien? Vindt elke gast een gerecht in zijn prijsklasse?
  • Versnippering van de prijzen: Bied je voldoende gerechten aan in het middengedeelte van jouw prijsbereik?
  • Verhouding vraag en aanbod: Kiezen je gasten de duurdere of eerder de goedkopere gerechten op je kaart?

Deze drie parameters geven je een beter beeld van je prijsbeleid. De kleurcodes vertellen je meteen of deze parameters goed zitten. Extra uitleg over deze parameters en het resultaat vind je in de uitklapvensters.

Wil je een gedetailleerder resultaat over de achterliggende berekeningen? Dan kan je deze ook terugvinden in het programma onder ‘download pdf met meer info’.  

Heb jij nog suggesties om het programma te verbeteren? Contacteer ons dan op info@guidea.be!


Link naar de tool 'menu engineering': http://www.guidea.be/Optimaliseren


Cijfers zijn minstens even belangrijk als een goede service of tevreden gasten. In een professionele horecazaak wordt er geteld en gerekend: de personeelskost, de foodcost, de beveragecost, de vaste en variabele kosten, de omzet, …

Het is part of the job. Maar het is wel een grote uitdaging. Om zaakvoerders, chefs en leidinggevenden hierbij te helpen, organiseert Horeca Vorming regelmatig korte, praktische opleidingen rond kostenbeheer.

Vanaf het najaar ga je tijdens die opleidingen meteen aan de slag met de nieuwe foodcost berekening en menu engineering tools.

Inschrijven kan op www.vorming.fanvanhoreca.be, deelname is gratis. De data en locaties van het najaar worden in juni bekendgemaakt.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief