52% van de ondervraagde Horeca zaken koopt bij Metro

12 november 2018

Foodservice Community doet regelmatig onderzoek. Het doel is om die kennis te delen onder professionals. Want kennis delen is succes vermenigvuldigen. In ons vorige onderzoek stonden we eveneens stil bij de inkoopkant. Er zijn duidelijke verschillen tussen de kanalen Horeca, catering en QSR. Binnen Horeca geeft de helft van de respondenten aan in te kopen bij Metro. Andere grote spelers zijn, naast kleinere collega’s zeker ook vertegenwoordigd. Verschillende criteria liggen aan de basis van de keuze voor een groothandel.

Metro-Makro is in alle kanalen een belangrijke speler maar binnen Horeca het grootst. Sligro heeft met Java een sterke positie binnen catering en met ISPC een grote open deur naar de Horeca. Een groot deel van de bevraagde panelleden koopt in bij onafhankelijke zelfstandige grossiers. Daar zijn er ook nog heel veel van doorheen het land. Het verschil met de door ons omringende landen is op dat vlak erg groot.

Bidfood is de andere grote leverancier in het catering kanaal naast de Colruyt groep. HLS en Prik&Tik zijn belangrijk in dranken. Van de onafhankelijke inidividuele grossiers staat Spuntini bovenaan. De detaillijst is echter heel erg lang natuurlijk. Deze ranking is trouwens geheel gebaseerd op de numerieke distributie en zegt niets over de grootte van de bestellingen (gewogen distributie). Het gaat hier dus over het aantal locaties dat ergens inkoopt.

De top 3 van de criteria om voor een grossier te kiezen die is voor alle kanalen gelijk. Daarna zien we accentverschillen. Gemak is bij catering belangrijk in de vorm van gunstige levertijden, makkelijk en snel online bestellen en flexibiliteit. Bij de catering moet de grossier vooral aansluiten op het proces. Kleinschaligheid komt duidelijk naar voren bij QSR, immers zijn frequente leveringen, persoonlijk contact en afhaal/zelfbediening voorname criteria. Dit betekent voor de QSR grossier kleinere drops en vaker langsgaan of zorgen dat de klant zelf kan afhalen.

Wil je het volledige overzicht ontvangen van groothandels en extra onderzoeksresultaten met betrekking tot inkoop? Wordt dan lid van het Foodservice Community panel. De resultaten zijn beschikbaar in de volgende nieuwsbrief.

Wacht dus niet te lang en wordt lid van ons panel. Neem deel aan ons nieuwe onderzoek en ontvang meer inzichten over inkopen in de volgende panel-nieuwsbrief.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief