Diepvries of vers?

De vooroordelen en de voordelen

11 juni 2018

Andermaal vroegen we meer dan 650 professionals in foodservice om deel te nemen aan ons Foodservice Community panelonderzoek. Het leverde weer tal van nuttige inzichten op die helpen om het steeds beter te doen. Vers versus diepvries was één van die onderwerpen. En daar is het laatste woord zeker nog niet over gezegd.

Ons onderzoek toont aan dat bijna 70% van de ondervraagde out-of-home consumenten niet wil dat chefs met diepvriesproducten werken. Opvallend is dan ook dat velen denken dat elke scampi, alle vissoorten en groenten, zoals bijvoorbeeld erwten, altijd vers aangeleverd worden. Dat terwijl er helemaal niets mis is met diepvries, net zoals er evenmin iets mis is met vers uiteraard. Nog opvallender is dat chefs, vaak onbewust, de illusie hoog houden dat alles ‘vers gemaakt’ is in hun keuken en zo het beeld van de consument eigenlijk alleen maar versterken.

In de categorie vlees wordt er weinig diepvries gekocht. Het hoogste aandeel is te vinden in het QSR kanaal. Groenten scoren ook niet hoog al is dat in het cateringkanaal wel vaak gebruikt. Hetzelfde geldt voor vis. Het gebruik van diepvries in brood kent in alle kanalen meer ingang. Het omgekeerde kan gezegd worden van aardappelproducten.

Diepvries is eigenlijk verser dan vers als je kijkt naar de tijd tussen oogst, bewerking en verpakking. Doorgaans zijn verse groenten van het veld op enkele uren bewerkt en ingevroren en verliezen ze doorgaans veel minder van hun voedingswaarden in vergelijking met vers. Bovendien draagt diepvries ook bij tot de reductie van afval, althans in de keuken, en leidt het vaak ook tot veel minder dure voorbereidingstijd waardoor de chef voluit voor de creativiteit van zijn gerecht kan gaan. Gebruiksgemak in combinatie met ‘waste management’ leiden dus tot betere resultaten. Op voorwaarde dat dit past in de werking en het concept van de chef uiteraard.

Meer weten? Meld je aan als panellid van de Foodservice Community en ontvang extra informatie.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief