27% van de Horecazaken geeft geen geldige BTW-bon

Leveranciers en overheid moeten bijdragen aan een faire rendabele sector

28 februari 2019

Foodproof voerde een onderzoek naar het uitreiken van BTW bonnen in eetgelegenheden met consumptie ter plaatse. In totaal geeft 27% van de bezochte zaken geen geldige BTW bon. Er zijn verschillen tussen provincies, tijdstip en type eetgelegenheden. De resultaten van 850 bezochte Horeca zaken geven aan dat er nog stappen te zetten zijn naar een faire rendabele sector. Het onderzoek vond plaats in samenwerking met partners Lightspeed, AAPI, Belgian Restaurants Association en Foodservice Community.

De partners die hun bijdrage hebben geleverd aan dit onderzoek zijn erg begaan met de winstgevendheid van Horeca ondernemers. Doel van het onderzoek is dan ook niet op jacht te gaan naar bedrijven die het spel niet fair spelen. Daarvoor was het opzet overigens te beperkt. Toch is de roep naar maatregelen tegen onfaire ondernemers in de sector zelf steeds luider. Een steeds groeiend aantal wil op een legale manier rendabel werken. Zowel de partners en leveranciers in de sector maar ook de overheid kunnen zeker helpen. Een witte kassa en het uitreiken van een officiële BTW bon aan klanten horen daar bij.

Van alle bezochte eetgelegenheden is er nog 5% die een handgeschreven bon geeft. Drukke momenten hebben een invloed op het uitreiken van BTW tickets. Het gebruik van bankkaarten doet het aantal BTW bonnen spectaculair stijgen. Het afschaffen van cash betalingen is dus misschien een te overwegen route. Het bestede bedrag heeft alleszins geen invloed op de vorm van het ontvangen kasticket. Het tijdstip daarentegen wel gezien het lunchmoment hoger scoort in dit onderzoek. In 6% van de gevallen wordt er eerst expliciet gevraagd of de klant een BTW bon wenst te ontvangen. Take away zaken met zitplaatsen scoren opvallend lager dan restaurants en brasseries.

De verdere professionalisering van de sector moet ondernemers helpen om rendabel te werken op een officiële en faire manier. Dit onderzoek is dan ook bedoeld om hier aandacht voor te vragen. Het is te gemakkelijk om alle oplossingen van de overheid te verwachten. Toch is een verlaging van de RSZ-bijdragen wenselijk. Tegelijkertijd vraagt de sector een lager BTW-tarief bovenop de uitbreiding van de fiscale aftrekbaarheid van restaurantkosten. Maar ook leveranciers en dienstverleners kunnen een grote bijdrage leveren. Horeca is een van de drijvende economische krachten in België en iedereen in de keten heeft alle belang bij een trotse rendabele faire sector.

 

Download hier het onderzoeksrapport ‘BTW BONNEN ONDERZOEK’.

Voor vragen contacteer aub Marc Waelbers van Foodproof op marc@foodproof.be of via telefoonnummer 0477 34 51 03.

Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief