New York Wines

14 januari 2019

New York Wine County ligt in het Noordoosten van de Verenigde Staten en telt 373 wineries die allemaal hun best doen om lekkere en internationaal verkoopbare wijnen te maken. Zelf noemen de wijnmakers hun wijnen ‘traditional wines with a new world attitude’.

Manhattan
De naam van het gebied verwijst natuurlijk naar de staat maar weinig mensen weten dat het ooit begon in wat nu de stad New York is. Ergens rond het jaar 1650 brachten Nederlandse kolonisten, en later de Hugenoten, vitis vinifera wijnstokken mee uit Europa die geplant werden in wat nu Manhattan is. De stokken overleefden niet maar waren wel de aanleiding om elders in de staat wijngaarden aan te leggen. Uiteindelijk begreep men dat het enten van Europese variëteiten op Amerikaanse onderstokken de oplossing was en zo ontstonden unieke variëteiten die aan de basis liggen van de wijnbouw vandaag.

Ergens in de jaren 1800 ontstonden er echte wineries. Brotherhood Wines is de oudste nu nog actieve winery, gestart in 1839, uit de Hudson River regio. In de jaren 1960 en 1970 werd wijn populair en zijn vele wineries gestart. De grote doorbraak kwam in 1976 toen de Farm Winery Act het economisch aantrekkelijker maakt om met wijnbouw te beginnen. Midden jaren 1980 waren 2 immigranten uit Europa, Dr. Konstantin Frank en Charles Fournier, grote voortrekkers van Europese druivenrassen. De meeste wijnhuizen vandaag zijn nog altijd kleine familiale bedrijven.

Cool climate
Algemeen gesproken is New York een ‘cool climate’ wijnregio. In de zomer zorgen de rivieren en meren alsook de nabijheid van de oceaan voor afkoeling. En in de winter milderen ze de extreem lage temperaturen. Ongeveer 35 verschillende druivenvariëteiten worden er gecultiveerd in het zowat 800 km lange wijngebied. Wijnen die het druivenras op het etiket vermelden, moeten voor 75% met die soort gemaakt zijn. Blauwe soorten zijn o.a. baco noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, chancellor, concord, lemberger, frontenac, merlot en petit verdot. In wit vinden we bv. chardonnay, cayuga white, diamond, frontenac gris, gewürztraminer, la crescent, seyval blanc, pinot gris, vidal blanc, vignoles en niagara. Jaarlijks wordt er zo’n 170.000T druiven geoogst. Van een kwart wordt wijn gemaakt, van de rest fruitsap en een klein deel wordt als tafeldruiven verkocht.


AVA's
New York wijngaarden liggen op dezelfde breedtegraad als de Europese wijngebieden Bourgogne, Champagne, Bordeaux en Rheingau. Er zijn 5 hoofdgebieden die officieel erkend zijn als American Viticultural Area (AVA): Niagara Escarpment, Lake Erie Region, Finger Lakes Region, Hudson River Region en Long Island Region. De AVA’s Finger Lakes en Long Island hebben elk nog 2 sub-AVA’s waardoor het totaal op 9 officiële herkomstgebieden bestaat. Voor Finger Lakes zijn dit Cayuga Lake en Seneca Lake. Voor Long Island gaat het over North Fork en The Hamptons. Elk van deze AVA’s heeft zijn eigen microklimaat. Wijnen die niet uit een AVA komen, worden met ‘New York State’ gelabeld als minimum 75% van de druiven ook daarvan afkomstig is.

Long Island

Dit gebied is het meest bekend voor zijn rode wijnen. De gronden bevatten er doorgaans veel zand en men is er fan van de klassieke Bordeaux blends die men aldaar ‘Meritage’ noemt.

Hudson River

Eén van de oudste wijngebieden van Amerika gelegen op heuvels ten Oosten van de Hudson rivier en vlakten ten Westen ervan. Hier worden vooral witte druivenrassen aangeplant.

Finger Lakes

Vier meren omringen deze AVA. Daarvan zijn er 2 die hun naam hebben gegeven aan een aparte AVA gezien hun unieke microklimaat. Het is een gebied waar vele soorten wijn gemaakt worden van zowel Amerikaanse als Europese rassen maar ook sparkling wines en ice wine behoren tot de favorieten.

Lake Erie

Het merendeel van de druiven die hier geoogst worden gaat naar de productie van druivensap. Pakweg 95% wordt gemaakt met het druivenras concord. Een twintigtal wineries maakt in deze area ook wijnen.

Niagara Escarpment

Dit is de warmste AVA door zowel de nabijheid van de grote meren alsook door de helling die warme lucht uit het Ontariomeer vasthoudt. De kalksteen van de helling en de kiezels dichter bij de oevers van de meren, zorgen voor de ideale ondergrond voor tal van druivenrassen. Hier worden veel verschillende wijnen en wijnstijlen gemaakt van zowel Europese – als Amerikaanse rassen.


Indien je dus iets origineels op de wijnkaart wil dan zijn New York wijnen best een interessante optie. Je kan ze o.a. vinden bij Wines Out Of THe Boxxx.
Elke maand vers nieuws in je mailbox?
Meld je aan voor onze nieuwbrief!
AVG wettelijk geldende voorwaarden
Supporting partners


Foodservice Community Home

De online plaats waar professionals uit de foodservice wereld samenkomen. Informeren, kennis delen, inspireren en samenwerken daar draait het hier om. Samen met u gaan we een netwerk creëren voor ondernemers en leveranciers op de foodservice markt met een centraal platform voor onderzoeksresultaten, inzichten, nieuws, trends, recepten, inspiratie, tips, advies, …

Ontvang de nieuwsbrief

Ontvang de maandelijkse nieuwsbrief vol tips, trucs en agenda items.
Inschrijven nieuwsbrief